29.03.2014

Dünyanın lezzeti bir başka...Part.2 Hindistan


Bu hafta benim için yenilikler ve değişimler haftası. Gariptir ki, ülkemiz için de. Pazartesi sabahı nasıl bir güne uyanacağız acaba diye düşünmekten kafayı yemek üzereyiz ülkecek. Herkes nefesini tutmuş yarının bitmesini bekliyor. Ben de ülkemizin nasıl bir geleceğe gittiğini az çok tahmin edebileceğimiz bu Pazartesi sabahı işyerimde yepyeni bir ortamda çok farklı bir göreve başlıyorum. Bu yeni iş durumum aslında bir süredir istediğim ve transfer olmak için oldukça çabaladığım bir şeydi. Biraz şans, biraz azim, biraz da yöneticilerimin anlayışıyla benim için olumlu sonuçlandı çok şükür.

Yeni işime başlamama bu kadar az kalmışken, herşeye Fransız kalmamak adına birçok dökümanı okuyup anlamaya çabalıyorum bu haftasonu. Bir çok işte olduğu gibi bu iş de derya deniz, çık çıkabilirsen! Ama zevk alıyorum enteresan bir şekilde. Çoğu insana sıkıcı gelebilecek bir çok şeyden zevk aldığım gibi... Veya birçok televizyon dizisinde hatta reklamlarda da dalga konusu olan belgesel izleme ve uzak doğu filmleri seyretme olaylarından da inanılmaz haz duymam gibi.. Hem kafamı hem midemi tıka basa doldurmaktan zevk alıyorum aslında, sanırım tek cümle ile özetim bu :)

Uzak doğu demişken...


Sevgilimle bundan sonra daha sık yapalım dediğimiz dünya yemeği konseptli haftasonu sofralarından bir diğerini de geçen hafta hazırladık. Bu sofra için inanın tüm hafta aklıma geldikçe araştırma yaptım. Zira en zorlu mutfaklardan birine adım atmak üzereyiz. HİNT MUTFAĞI! Bizim gibi baharat-sever ülkelerden biri Hindistan. Ve araştırdıkça gördüm ki, aklınıza gelebilecek her şeyin içine, (çorbasından tatlısına, meyvesinden, kokteyline kadar) deli gibi baharat koyup hepsini lezzet bombasına dönüştürmeyi başarıyorlar.

Biz de başlangıç olarak çok iddialı olmayan en yaygın ana yemeklerinden 2 tanesiyle işe koyulalım dedik. Eh bana tabii ki kuru ana yemek yetmez. Evde ekmek yapımına olan takıntım nedeniyle bir iştah açıcı hint usulu ekmek ve bir kaç sos da hazırladım ortaya karışık. Menumüz aynen şöyleydi:

Başlangıç
Sarımsaklı hint ekmeği (tandır ekmek)
Mango chutney sos
Domates-soğan sos

Ana yemek
Tavuk Tikka Masala
Zerdeçallı Hint pilavı

Tatlı
Kakuleli Canelé


Özellikle ana yemek ve tatlıya inanılmaz bayıldığımızı söylemeliyim. Ekmeğin de kalan kısmını ertesi gün akşam yemeğinde yeniden ısıtıp sıcak sıcak tekrar yedik.  Hint mutfağına doyamadık vallahi. En yakın zamanda farklı denemelerle de karşınızda olucam!

Tariflerin hepsi 2 kişilik 


Tikka Masala Soslu Tavuk

The Kitchn'dan uyarlama

Malzemeler:

Tavuk&Marine için
500 gr tavuk göğsü (2 orta parça)
Yarım su bardağı yoğurt
Yarım limonun suyu
1 çay kaşığı toz kimyon
1 çay kaşığı toz kişniş

Sos için
Yarım yemek kaşığı zeytinyağı
3 diş sarımsak (çok ince doğranmış)
1 büyük boy soğan (incecik piyazlık doğranmış)
Yarım parmak kalınlığında taze zencefil (rendelenmiş)
2 yemek kaşığı salça
1 veye 2 yemek kaşığı garam masala (Tarifin altındaki nota bakın)
1 çay kaşığı toz kırmızı biber(acı seviyorsanız pul biber de olur)
1 konserve kutusu kadar doğranmış domates (800 gr.lık)
Yarım su bardağı sıvı çiğ krema
Yarım demet doğranmış taze kişniş

Öncelikle, tavuğun varsa yağlı derisini ayırın. (Tavuğu bu aşamada bütün şekilde ele alıyoruz doğramıyoruz, pişirdikten sonra sosun içine atarken doğrama aşaması geliyor.) Derin ve genişçe bir kapta marine sos için yoğurt,limon suyu, kimyon ve kişnişi karıştırıp, tavuk göğsü parçalarını içine batırın. Sos tavuğun her tarafını kaplamalı. Eğer vaktiniz varsa marine soslu tavuğu ağzı kapalı şekilde bir süre (5-6 saate kadar) buzdolabında bekletirseniz daha lezzetli olur. Ancak vaktiniz yoksa hemen de kullanabilirsiniz.

Fırını en yüksek dereceye ayarlayın. (240 veya daha üstü) 

Aluminyum folyo serilmiş bir fırın tepsisinin hemen üzerine tel ızgarayı, ızgaranın da üzerine fazlalığını hafifçe sıyırdığınız marine soslu tavukları yerleştirin. Tepsi ve ızgarayı iyice ısınmış fırının orta katmanına (yukardan 20-25 cm aşağısına) yerleştirin. Tavuk, tel ızgara üzerinde marine sosunu aluminyum folyoya damlata damlata iyice kızaracak. Üstü kömür rengine dönmeye başladığında( 10 dk kadar sürüyor) bir maşa yardımıyla ters çevirip alt tarafını da iyice kızartın ve fırından çıkarıp soğumaya bırakın.

Sos için önce zeytinyağını orta-yüksek ateşte büyük bir tavada ısıtın. Soğanları ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirin (5-7 dk). Sarımsak ve zencefili de ekleyerek 1 dk daha karıştırın.  Daha sonra salça, 1 yemek kaşığı garam masala, toz kırmızı biberi de ekleyip 30 sn daha çevirin. Domatesleri suyu ile birlikte karışıma ekleyin, ateşi kısıp pişmeye bırakın. (5-15 dk kadar sürecek ve sos biraz katılaşacak)

Bu sırada soğumuş olan tavukları yenilebilecek boyutlarda doğrayabilirsiniz.

Krema ve doğranmış tavukları sosa ekleyerek tavukların sosla bütünleşmesini sağlayın. Sos kabarcıklar çıkarana dek pişirin, ve bu sırada tadına bir bakın. Tuzu karabiberi eksikse biraz tatlandırın. Ben bu esnada bir yemek kaşığı daha garam masala baharat karışımından da ekledim bol baharatlı sevdiğim için. Yemeğin altını kapatınca doğranmış taze kişnişten bir avuç kadar ekleyip karıştırın.

Garam Masala için NOT: Bu özel baharat karışımını aktarlarda ve büyük marketlerde bulabilirsiniz. Hatta İstanbul Mısır Çarşısındaki her dükkanda var ve aynı isimle satılıyor. Eğer bulamazsanız evde de yapabilirsiniz. Ben kullandığım garam masalayı evde yaptım. 
İşte temel garam masala karışımı içinde bulunanlar:

1 tatlı kaşığı toz kişniş
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı toz karabiber
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı toz rezene tohumu
1 tatlı kaşığı toz zencefil
1 tatlı kaşığı toz kakule
1 tatlı kaşığı toz muskat
yarım çay kaşığı dövülmüş karanfil

Tüm malzemeleri bir kavanozda karıştırın, garam masala hazır. Bu malzemelerden muskat, rezene ve kakule genelde ülkemizde toz haliyle değil tohum ve bütün şekliyle satılır. Muskatı 2ye bölüp rendelerseniz tozunu hemen elde edersiniz. Rezene ve kakule tozlarını yapmak için de tohumları önceden ısıtılmış bir tavada 1-2 dk tütsüleyip havanda dövebilirsiniz.


Zerdeçallı Hint Pilavı

1/2 su bardağı basmati pirinç (basmati bulamazsanız jasmin pirinç de olur)
1 su bardağı su
1 çay kaşığı zerdeçal
1/2 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı tereyağ

Tüm malzemeleri karıştırıp kapağı kapalı bir tencerede kısık ateşte suyunu çekene dek pişirin. (10-15 dk sürüyor)

Servis tabağına önce pilav, üzerine tavuk tikka masala üzerine de bir tutam taze kişniş...  Hımmm missss!!


Kalan tarifler ilerleyen yazılarda.. Çok yakında :)

Mutlu Haftasonları.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder