4.05.2014

Ege usulü zeytinyağlı iç baklalı enginar


Sonunda güneş bize yüzünü gösterdi! Baharın gelmesiyle mutfaklar da şenlendi! Neyse ki 4 mevsimi doya doya yaşayabileceğimiz bir kıtada yer alıyoruz. Ya Singapur'da yaşasaydık? Veya Antartika'da? Ya da neredeyse 4 mevsim soğuk ve yağmurlu İrlanda'da? Birçok konuda dünyanın gerisinde olsak da mevsimsel açıdan yaşanılabilir bir ülke bizimkisi. En azından şimdilik...

Ülkemizden bahsettikçe karamsarlaşıveriyorum hemen maalesef. Nasıl bir coşkuyla başladığım şu yazıyı 1 paragrafta mahvettim :) Neyse. Bu güzel bahar havasında daha fazla can sıkmadan tadına bakabileceğimiz bir diğer dünyevi lezzete girişi yapayım ben en iyisi...



Artık birazcık da diyete aykırı olmayan tarifler yazmam gerektiğini hissediyordum ne zamandır. Ama bir güç beni engelliyordu... Neden mi? Çünkü artık şundan eminim, herşeyden çok hamur işi ve tatlı türevlerini pişirmekten zevk alıyorum. Ama günlük sebze-et yemeklerine de cezbedici bir lezzet katmadan da gözüme uyku girmiyor.

Egeli bir çift olarak akla gelebilecek her türlü yeşil sebze, ot, yeşil bakliyat ve ıvır zıvırı zeytinyağı, limon, sarımsak ve türevleri ile birleştirip yemeden bir hafta dahi geçirmeyiz. Bahar bizim için bu sebeple de önemli. Ehh bir de havalar da düzelince akla düşen keyifli meze akşamları pek bir vazgeçilmez oluyor, değil mi?  İlerleyen yazılarda bol bol zeytinyağlı meze tariflerine yer vericem bu vesileyle. Ama kesin hamurişi yapmadan da duramıycam. Ufff hamur yiye yiye hamur gibi bir kadın oldum zaten!

Gelelim asıl konumuza..

Egelilerin asla vazgeçemediği geleneksel bahar sebzelerinden enginarın her türlüsünü bayıla bayıla yeriz ailecek. Ama baklalısı bir başka... Özellikle seçkin meze mekanlarında bulunabilecek yapılışı da inanılmaz kolay olan müthiş lezzetli bir zeytinyağlı tarifi yazıcam bugün: Baklalı Enginar. Bakla-enginar-dereotu üçlüsünü kim bulduysa (herhalde şu an rahmetlidir) huzur içinde yatsın.. :)


Enginar- bakla ikilisinde tencerenin altın oranını da buldum sonunda. Ve burada gururla paylaşma zamanım geldi! 
Buyrun bakalım tarife :)

Zeytinyağlı İç Baklalı Enginar

Malzemeler:

4 göbek enginar
1 küçük çorba kasesi dolusu iç bakla
3 diş sarımsak (iri doğranmış)
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 orta boy soğan (doğranmış)
4 küçük arpacık soğan (olmasa da olur)
1 orta boy havuç (irice doğranmış)
1/2 limonun suyu
1,5 su bardağı su
2 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 avuç yıkanmış doğranmış dereotu

Yapılışı:

Zeytinyağını büyükçe bir tencerede orta-yüksek ateşte ısıtın. Soğanları ekleyip 2 çevirdikten sonra hemen ardından havuçları da ekleyin ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Su, limon suyu, tuz, şeker, sarımsak ve enginarları da ekleyip tencerenin kapağı kapalı bir şekilde pişmeye bırakın. Su kaynayınca ocağın altını kısın ve arada kontrol edin. Enginarlar biraz yumuşayınca baklaları ekleyin ve baklalar da yumuşayıncaya kadar pişirin.


Ateşten alınca doğradığınız dereotu yapraklarını ekleyip beraberce soğumaya bırakın.

Soğuduktan sonra çanak enginarların içine diğer malzemeleri doldurmak suretiyle güzelce servis edin. :)

2 yorum :

  1. Harika bir tarif, çok lezzetli bir o kadar da hafif bi yemek. Ellerinize sağlık, ayrıca blogunuz da çok güzel, başarılar :)
    http://eshayat.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumlarınız için çook teşekkürler :)

      Sil