5.02.2015

Limonlu tarhun soslu balık ve fırında tatlı patates


Sanırım bir süredir neden pek fazla tarif yazamadığım, hatta ve hatta neden hiç "yazı" yazamadığım konularına açıklık getirme vakti geldi. Cevap veriyorum: Öğrencilik hayatı! 

Öncelikle kendime ait bir mutfağım, mutfak robotu ve benzeri mutfak aletlerim de olmadığı için, ikeadan aldığım 2 tava bir tencere ile karnımı doyurmaya çalışıyorum genellikle... Bir de öğrenciliğin getirdiği malumunuz para kazanamama durumundan mütevellit marketteki en ucuz sebzeyi (nam-ı diğer pırasa!) alıp zeytinyağlı salçalı ev yemeği usulü pişirip 2-3 gün idare ediyorum. Zaman zaman, konserve ton balığı, bazen de hazır çorbalarla geçiştiriyorum günü. Peki bu durumdan şikayetçi miyim? Eh işte..:)

Neyse, gelelim konumuza. Edinburgh'a gelmeden önce nedense hafızamda yerleşmiş olan, kuzey denizinin balıkları kocaman ve lezzetli olur algısından kaynaklı olarak, buralarda da deniz ürünlerinin yaygın olduğunu düşünmüştüm. Yiyecek hiçbir şey bulamasam bile sağlıklı sağlıklı balık yer karnımı doyururum diye umuyordum açıkçası.. Ama markette yalnızca somon ve mezgit çeşitlerine rastlayınca biraz bozuldum ne yalan söyleyeyim. Ha bir de unutmadan, İskoçya'nın midyeleri de pek meşhur! Biz Türkler evde midye pişirme alışkanlığına pek sahip olmadığımızdan, midyelerden alıp pişirsem mi diye hiç düşünmedim şimdiye kadar. Ama düşündüm de, bir ara denesem fena olmaz sanki... Aklımda bulunsun.



Kaldığım yurda bayağı yakın bir mesafede, yalnızca taze balık satan bir balıkçı var. Bazen oraya gidip taze kuzey denizi balıklarından denemek için alıyorum. Bu hafta tercihimi İngilizlerin coley diye adlandırdığı bir balıktan yana kullandım. Eti diğer balıklara nazaran biraz daha koyu renkte ama, morina balığına benzeyen bir balık çeşidi bu da.


İtiraf etmeliyim, gurbet ellerde sevgilimden uzakta yalnız başıma pek yemek pişiresim gelmiyor! Ama zaman zaman böyle gaza gelebiliyorum işte. Fırsat bu fırsat, hemen tarifi yazayım. :)



Limonlu Tarhun Soslu Balık ve Fırında Tatlı Patates

1 kişilik :((üzgün surat):) 

Malzemeler:

1 avuç büyüklüğünde coley fileto (Levrek, mezgit gibi beyaz etli balıkları tercih edebilirsiniz)
1 iri diş sarımsak (ince ince doğranmış)
4-5 adet cherry domates (kabukları soyulup, ufak yemeklik doğranmış)
1 tatlı kaşığı kadar doğranmış taze tarhun yaprakları
Yarım limonun suyu
1 yemek kaşığı zeytinyağı
karabiber, tuz

Tatlı patates için:
1 adet tatlı patates (yıkanmış, kabukları soyulmadan parmak büyüklüğünde doğranmış)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 dal taze biberiye (yaprakları sapından ayrılıp ince ince doğranmış)
1 diş sarımsak (ince ince doğranmış)
tuz, karabiber

NOT: Türkiye'de tatlı patates ve tarhunun zor bulunduğunu gayet iyi biliyorum. Bu malzemeleri bulamazsanız normal patates ve maydanoz, fesleğen gibi yeşillikler de aynı derecede iş görecektir.

Yapılışı:

Balık ve sos hazırlamanız nispeten daha çabuk süreceğinden önce patatesleri fırına verelim. Patatesleri zeytinyağı, biberiye, sarımsak, birazcık tuz ve karabiberle karıştırıp fırın tepsisine birbirinin üzerine gelmeyecek şekilde dizin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarıncaya kadar pişirin (kararmamasına dikkat etmeniz gerekli-pişmesi yaklaşık 20-30 dakika sürüyor).


Patatesler pişedururken, balığın sosunu hazırlıyoruz. Zeytinyağı, 1 diş sarımsak, domates, limon suyu, birer tutam karabiber ve tuzu bir sos tenceresinde karıştırıp kısık ateşte pişirin. Domatesler erimeye balşadığında tarhunları ekleyin 1-2 dakika daha tarhun birazcık ölene kadar tutun ve ocağın altını kapatın. Balığı pişirmek için ise, önce çok hafifçe yağladığınız tavayı orta-yüksek ateşte kızdırın. Tavanın iyice kızmış olması çok önemli. Önce balığın derili kısmı alt tarafa gelecek şekilde pişirin ve alt taraf iyice kızardıktan sonra ters çevirip etli tarafı da pişirin. Balığın pembemsi rengini ve sulu halini kaybetmesi yeterli, çok da kurumamasına özen gösterin.

Servis ederken sıcak balığın üzerine ılık veya sıcak sosunuzu döküp, yanında tatlı fırın patates ile servis edin.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder