2.01.2014

Hoşgeldin 2014! Yeni yıla Balkabaklı Zencefilli Tart ile girdik..


Yeni yıl bize ne getirdi? İstanbul'a henüz pek gelememiş bir kış(ki bu durumdan hiç şikayetçi değilim), hükümetteki yolsuzluk skandalıyla çalkalanan bir ülke, 2,19 dolar kuru, 3,00 euro kuru, batan şirketler, giderek kötüleşen ekonomi, 4 mevsim kuraklık beklentisi, enflasyon, ne yöne gideceği belli olmayan altın fiyatları, vesaire vesaire.. Ne kadar karamsar bir giriş yaptım değil mi? Karamsar konuları konuşmamak gerçekleri değiştirmiyor maalesef ama tüm bu karanlıkları aydınlatacak tek bir kelime de mevcut sözlüğümüzde: UMUT. Ben ne olursa olsun yeni yıldan çok umutluyum. Ülkem için daha az, kendim için daha çok belki. Ama yine de umutluyum. Umarım herkesin yeni yıldan diledikleri gerçekleşir, dünya daha mutlu daha adaletli insanlarla dolar gün geçtikçe..

2014'e girmeden o akşama yaraşır bir tatlı yapmak istedim. Elbette ki balkabaklı olacaktı.. Zaten son bir aydır abidik gubidik baharatlarla garip garip tarifler deniyorum balkabağı eşliğinde. En taze bombam ise yılbaşı akşamı yaptığım bu muhteşem ötesi şey oldu. "Şey" diyorum çünkü nasıl hitap edeceğimi henüz bulamadım. Fazla söze gerek yok deyip sözü tarife bırakıyorum..

Uyarladığım kitap The Smitten Kitchen Cookbook. Bir yerden elde edinebilirseniz tavsiye ederim. Çok değişik, pratik ve lezzetli tarifler var. Pratik dedim ama bu 8 paragraflık yazı nedir demeyin sakın. Aşağıda uzuuun görünen tarifin normal bir cheesecake yapımından daha kolay ve hızlı bir süreci var.

Başlamadan önce önemli not!! Cheesecakelerde de olduğu gibi bu tarifte de lezzetin, kıvamın tam ayarında olması ve kusursuz pişmesi için tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekiyor. Yumurtayı bile buzdolabından çıkarıp kullanırsanız tadında epey bir fark olur. Hele ki püre ve krem peynir.. Bu malzemelerin kesinlikle ve kesinlikle soğuk kullanılmaması gerekmekte. Tereyağını eriteceğimizden dolayı ise soğuk olmasında bir sakınca yoktur.

Hadi bakalım başlıyoruz... :)

Malzemeler

Taban için:

2 paket yulaflı bisküvi (eti başak da olur)
5 yemek kaşığı tereyağ
2 çay kaşığı toz zencefil opsiyonel

Cheesecake kreması için:

120 gram oda sıcaklığında krem peynir (Herhangi biri olur. Ben migros'un krema peynirinden kullandım)
3 yemek kaşığı (40 gr) toz şeker
1 yumurta sarısı

Balkabağı kreması için:

1 yumurta
1 yumurta beyazı (cheesecake kremasında kullanılan sarının diğer yarısı:))
1 1/4 su bardağı balkabağı püresi (yaklaşık 300 grama denk geliyor) tarif için: buradan
1/4 su bardağı (50 gr) toz şeker
1/4 su bardağı (50 gr) esmer şeker
1/2 çay kaşığı tuz
3/4 çay kaşığı tarçın
1/4 çay kaşığı toz zencefil
1/4 çay kaşığı toz karanfil (3 karanfili havanda dövebilirsiniz.)
1 tutam taze rendelenmiş muskat
1 su bardağı krema (235 ml)

Yapılışı:

Fırını 220 dereceye ayarlayın.

Taban: Yulaflı bisküviyi robotta incecik çekin. Çekerken içine, eğer kullanacaksanız toz zencefili atın.  Tereyağını bir sos tenceresinde eritin. Bisküviyi erimiş tereyağına katıp her tarafı homojen olarak yağda nemlenecek şekilde tahta kaşıkla karıştırın. Kelepçeli kek kalıbının taban ve kenarlarını çok hafif yağladıktan sonra yulaf karışımı kalıbın tabanına bi bardak altıyla bastırarak sıkıştırın. Kenara ayırın.

Cheesecake kreması: Tüm malzemeleri homojen krema kıvamına gelinceye kadar çırpma teli ile karıştırın. Kenara ayırın.

 cheesecake kreması

Balkabağı kreması: Yumurta ve yumurta sarısını hafifçe çırpın. Daha sonra yavaş yavaş önce balkabağı püresi, sonra sırasıyla şekerler, tuz, tarçın, zencefil, karanfil ve muskatı ekleyip iyice karıştırın. En son kremayı dökün ve şöyle bir-iki karıştırın, burada önemli olan kremanın karışımın içinde çok ayrışmaması gerekiyor.

 balkabağı kreması


Balkabağı kremasını daha önce tabanı hazırlayıp sıkıştırdığınız kek kalıbına dökün. Üzerine cheesecake kremasını da döküp çok karıştırmadan bıçak darbeleriyle alacalı bir görüntü verin.


Karışımı önceden 220 dereceye ayarladığınız fırında 10 dk kadar pişirdikten sonra dereceyi 180 dereceye indirerek yaklaşık 40 dk kadar daha pişirin. Klasik kürdan testini yapın, kürdan temiz çıkarsa tartınız pişmiş demektir.


Bu da cheesecakeler gibi 1 gece önceden yapılıp buzdolabında bekletilmesi gereken cinsten. Afiyet bal kabak, pardon bal şeker olsun... :)

5 yorum :

  1. değişik bir tarif... Ellerinize sağlık... Sizi de bloğumda bulunan blog listesine ekledim. Bilginiz olsun. Tekrar görüşmek dileğiyle...

    YanıtlaSil
  2. Affınıza sığınarak size küçük bir önerim var. yorumda bulunan harf doğrulamasını kaldırabilirsiniz. Yorum yazarken zor oluyor ;) Sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkür ederim. Hem yorumunuz hem de blogunuza eklediğiniz için... :) Tavsiyenizi hemen değerlendireceğim :) sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. çok güzel görünüyor,ilk fırsatta deneyeceğim. Kendi bloguma da beklerim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Çisem hanım.. Blogunuzu tıkladım bile :) Benim de denemek isteyeceğim bir çok şey çıkacağından eminim :) Sevgiler..

      Sil