15.02.2014

Sevgililer Gününe inanmam ama bir kalp şeklinde tatlı gerçeği var


Yemek kitabı almazsa ölecek hastalığı baş gösteriyor bazen bende. Yine öyle anlardan birinde, Ocak ayının sonuna doğru, dayanamayıp Amazon'dan 3 kitap birden sipariş ediverdim. Normalde kitapların Amerika'dan gelme süresi 1 ayı bulur ama bugün, hiç beklemediğim anda kocaman bir sevgililer günü sürprizi oldular bana :) Hepsi de benim bebeklerim!




O kadar mutluyum ki, kitaplarımı kucaklayıp eve ışınlanmak için gerekli teknolojinin 2014 yılında hala geliştirilememiş olması bugün beni üzen tek şeydi.

Mutfakta genelde alışılagelmişin dışına çıkmayı severim ama nedense özel günlerde (yılbaşı, sevgililer günü veya bayramlar gibi) o özel günün konseptine uygun bir şey pişirmek isterim hep. Her Türk kadını gibi bende de geleneksel bir yan var işte, bende yok diyen kadın yalan söyler.

Son birkaç gündür sevgililer gününde kalp şekilli kalıplarımla ne yapsam diye araştırmalar yaparken, bugünkü sürprizlerimden Dessert by Alice Medrich kitabı imdadıma yetişti. Bu kitabı almadan önce inanın çok araştırdım. Özellikle tatlılar kategorisinde, bir çok yemek araştırma sitesi ve yemek kitabı adresinde en iyiler listesinin ilk üçünde yer alan, tatlı yapımının anayasası gibi bir kitap bu. Bu kocaman cazibeli kitabın yüzlerce çeşit tarifinden Sevgililer Günü için seçe seçe neyi seçtim dersiniz? Ekşi Limon Tatlısını! Kalp şekilli kalıplarda pişirdiğim bu küçük tatlı-ekşi şeyler, zaten güzel geçmiş olan günüm daha da nasıl güzelleşir sorusunun cevabıydı adeta.




  
Ekşi Limon Tatlısı

Malzemeler:

Taban için
125 gr (8 yemek kaşığı) tereyağ
1/4 su bardağı toz şeker
3/4 çay kaşığı vanilya özütü
1/4 çay kaşığı tuz
1 su bardağı un

Üst katman için
1/2 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı un
3 yumurta
1,5 çay kaşığı kadar limon kabuğu rendesi
1/2 su bardağı limon suyu

Yapılışı

Fırını 180 dereceye ayarlayın.

Taban için öncelikle tereyağını eritin. Daha sonra şeker, vanilya ve tuzu ekleyerek karışmalarını sağlayın. En son unu ekleyip homojen bir kıvam alıncaya kadar karıştırın. İçini alüminyum folyo ile kaplamış olduğunuz 20 cm dikdörtgen bir kalıbın içine dökün ve dümdüz olacak şekilde tabanı sıkıştırın. kalıbı, üzeri alüminyum folyo ile kaplanmış tel tepsiye koyarak, orta rafın bir alt rafında 25-30 dk kadar pişirin. Bu esnada üst katmanı hazırlıyoruz.

Şeker ve unu bir kapta karıştırın. Yumurtaları ekleyip tel çırpıcı yardımı ile iyice yedirin. Limon kabuğu ve suyunu da ekleyip karıştırın.

Taban piştiğinde, (Kenarları kahverengileşip orta kısmı altın rengine döndüğünde pişmiş demektir.) Fırının derecesini 150'ye indirip üst katmanı sıcak tabanın üzerine dökün ve bir 20-25 dk daha pişirin. Üst katman katılaştığında, yani kalıba hafifçe vurduğunuzda üst katman hiç oynamıyorsa, tatlımız pişmiş demektir :)

Biraz soğuduktan sonra folyonun kenarlarından tutarak kalıptan ayırıp dilimleyerek servis edebilirsiniz. Ben kalpli silikon kalıplarımda yaptım çok romantik tatlı ekşi bir şey oldu. Üzerine pudra şekeri ile de servis edebilirsiniz.




Sevgililer Gününde sevgiyle kalın.







Hiç yorum yok :

Yorum Gönder