15.02.2014

Bir garip kırmızı portakal ve Kan Portakallı Alt-Üst Kek


Bazı haftasonları Pazara gitmek için fırsat kolluyorum. Marketlere nazaran çok daha kaliteli ve taze ürünlerin bulunduğu Pazarlarda sadece o haftaya özgü, yeni gelmiş bir mahsul ararım hep. Çünkü  o meyve veya sebze de diğerleri gibi yılın belli bir döneminde en fazla 3-5 defa mamul verir, seralarda hormonlarla büyütülmez, bilimum kimyasal ilaçlarla korunmadan yetiştirilir genelde. Bunun sebebiyse, halkın o mamulü tüketim düzeyinin diğer hormonlulara nazaran çok az olmasıdır.  İşte o an, aradığım tam da odur. 

Bu hafta da aradığımı buldum neyse ki.


Görüntüsü mandalinayı andıran, ufacık tefecik içi dolu fıçıcık bir meyve: KAN PORTAKALI. Kırmızı renkli diğer besinler gibi bu meyve de antioksidan özelliği ve normal portakala nazaran çok daha fazla içerdiği C vitamini ile biliniyor. Üstüne bir de suyunu sıkıp, o enfes kırmızı renkli lezzeti tattığınızda her mevsim olsa keşke diyorsunuz.




Bu hafta aldığım portakallarda etli sulu içi görür görmez alt-üst keki güzel olur bunun diye düşündüm ve biraz araştırdım. Çok fazla örneği yok internette, ben de kendimce bir kek tarifi denemeye karar verdim. Yoksa tüm portakalları sıkıp içicem ve hiç hayırlı olmayacak! Zeytinyağı-yoğurt ikilisi pek kullanılmaz alt-üst keklerde ama ben kullandım. Çok da iyi oldu çok da güzel oldu. Buyuralım bakalım tarife..  :)

Kan Portakallı Alt-Üst Kek

(6-8 kişilik)

Malzemeler

Üst katman için

2-3 adet kan portakalı (ince yuvarlak dilimlenmiş)
1/2 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker

Kek için

2 adet kan portakalı kabuğu rendesi
1 kan portakalının suyu (1/4 su bardağı kadar)
3/4 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı yoğurt
2/3 su bardağı zeytinyağı
3 yumurta
1 su bardağı un
3/4 su bardağı tam buğday unu (yoksa bir bu kadar daha un ekleyin)
1 paket hamur kabartma tozu
1/4 çay kaşığı karbonat
1/4 çay kaşığı tuz

Yapılışı

Fırını 160 dereceye ayarlayın.

Önce altı daha doğrusu üst katmanı yapıyoruz. Su ile şekeri büyükçe bir tencerede şeker eriyene kadar ısıtın. Daha sonra ince dilimlediğiniz portakal dilimlerini ekleyip kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte portakalların kabukları yumuşak-parlak bir görünüm alıncaya kadar pişirin. (15 dk. kadar sürüyor. ) Portakalları kevgir ile tencereden alıp soğuması için bir kenara bırakın. Bu sırada şurubu (yani tencerede kalan su-şeker karışımını hafif katılaşana kadar biraz daha pişirin.



İç tarafını yağlı kağıt ile kapladığınız yuvarlak bir kek kalıbının içini, yani yağlı kağıdı, önce tencerede kalan şurubun bir kısmı ile ıslatın. Şurubu fırça yardımı ile iyice kalıbın kenarlarına dahi sürün. Bu portakalların üzerinin hem parlak olmasını hem de daha lezzetli olmasını sağlayacak. Daha sonra portakalları güzelce, aralarında boşluk kalmayacak şekilde dizin. Kalıbı bir kenara koyun. Kalan şurubu da ayırın, kek piştikten sonra üzerine biraz daha süreceğiz :)

şurubun kıvamı böyle olacak

Kek harcı için önce portakal kabuğu rendesi ve şekeri elinizle birbirine yedirin. Portakal suyu ve yoğurdu ekleyerek karıştırın. Yumurtaları ve zeytinyağını da ekleyip hepsinin karışmasını sağlayın. Başka bir kapta unlar, kabartma tozu, karbonat ve tuzu da iyice karıştırdıktan sonra sıvı karışıma ekleyip birbirine yedirin.



Önceden hazırlamış olduğunuz kek kalıbına dizdiğiniz portakal dilimlerinin üzerine sıvı karışımı döküp önceden ısıtılmış fırına verin. 50-60 dk kadar pişme süresi oluyor. Kürdan temiz çıktığında pişmiş demektir.



Fırından çıkardığınız keki biraz soğuduktan sonra büyük bir tabak yardımı ile ters çevirin ve üstteki yağlı kağıdı çıkarın.

Kırmızı kırmızı portakallar nasıl da parlıyor! Daha da parlaması için kalan şurubu fırça yardımı ile kekinizin üzerine sürebilirsiniz. Aman dikkat, çok sürerseniz çok tatlı da olabilir :) Benim tavsiyem önce bir tadına bakıp sonra şurup takviyesi yapmanız.

Afiyet olsun :)





2 yorum :

  1. Merhabalar …
    Ellerinize sağlık…
    Sevgili annem çok sever kan portakalını…
    Ayrıca güzel bir fikir değişik bir lezzet olmuş…
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Emel hanım.
      Sevgiler :)

      Sil