16.09.2015

Nohutlu Patlıcan Köfte - Pesto Soslu

Hayatımdan işlenmiş gıdaları çıkarttığımdan ve sebze-meyve ağırlıklı beslenmeye başladığımdan beri kilo derdine pek düşmez oldum. Türkiye’ye döndüğümde tartıda gördüğüm rakama da şaşırmadım desem yalan olur. İngiltere’den bana kalan en önemli alışkanlıklarımdan olan aromalı sular ve her sabah ilk iş içtiğim ılık limonlu suyun büyük ölçüde etkili olduğunu düşünüyorum bu konuda ama. Bir de canım artık ağır, yağlı, karbonhidratlı şeylerden hatta ve hatta çikolatalı tatlılardan bile çekmiyor. Türkiye’ye iner inmez ilk aradığım şey dolma, baklava veya kebap değil, incirdi. Evet gerçekten geldiğim ilk iki hafta 2-3 kilo inciri bitirdim. Tam da mevsimiydi gerçi Ege incirlerinin :) Sonra sonra 1 yıldır mahrum kaldığım; dolmaydı, kısırdı, gevrekti, boyozdu, beyaz peynirdi tulum peyniriydi, özlediğim her geleneksel lezzetten yedim ama kilo almak yerine kilo verdim.

Fark ettim ki, gerçekten de yalnızca vücudu dinleyip, onun ihtiyaçlarına kulak verip beslenmek yeterli. Vücudum da kaliteli besinlere alıştıkça çöpleri istemez oldu. (Çöpten kastım; şerbetli tatlı, cips gibi yüksek kalori değerine sahip ama hiç enerji vermeyen besinler tabii.) Son 5 aydır kendimce uyguladığım yeni beslenme tarzımda et ve hayvansal gıdaları olabildiğince minimuma indirdim ve bu bende ciddi alışkanlık oldu. Haftada 1-2 gün et tüketimi (özellikle somon gibi omega 3 zengini balıklar) şart yine de ama canım mütemadiyen sebze/meyve çekiyor. Ne tuhaf değil mi? :)

Bu haftasonu mutfağıma kavuşmam şerefine harika bir sebze köftesi yaptım ben de. Böyle uğraşıp sağlıklı ve cezbedici yemekler çıkarınca, yemesi de ayrı bir keyifli oluyor vallahi :) 

The First Mess’ten uyarlandı.

Pesto Soslu Nohutlu Patlıcan Köfte
(Yaklaşık 10 adet)

Malzemeler:

1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 orta boy patlıcan ( yemeklik küp doğranmış )
Tuz, karabiber
1/2 su bardağı haşlanmış nohut
1/4 su bardağı yulaf kepeği
1 yemek kaşığı kadar taze kekik (veya 1 tatlı kaşığı kuru kekik)
1 tatlı kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı kavrulmuş susam (opsiyonel)
2 diş sarımsak (soyulmuş, doğranmış)
Yarım demet maydanoz (doğranmış)
1 yemek kaşığı limon suyu+2 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
1/4 su bardağı su (haşladığınız nohutun suyu daha iyi olur)
2 dilim bayat ekmek (tercihen tam buğday veya çavdar ekmeği)

Pesto Sos için malzemeler:

1/2 su bardağı iç ceviz
3 diş sarımsak (soyulmuş, doğranmış)
3 su bardağı kadar taze fesleğen yaprağı
1 yemek kaşığı limon suyu
Tuz, karabiber
¼ su bardağı zeytinyağı

Yapılışı:

Önce pesto sosu hazırlayalım.Tüm malzemeleri blenderda homojen bir kıvam alana dek çekin ve buzdolabına atın.Sostan artan kısım olursa buzdolabında 5 güne kadar dayanıyor. 

Köfte için, öncelikle fırını 180 dereceye ayarlayın. Düz bir fırın tepsisinin tabanını hafifçe yağlayın ve kenara kaldırın. 

Orta ateşte zeytinyağını ısıtın ve yemeklik doğranmış patlıcanı yumuşayıncaya kadar pişirip (yaklaşık 10 dk kadar sürüyor), bir tutam tuzu karabiberi de ekleyin ve soğumaya bırakın. Öte yandan; nohut, yulaf kepeği, kekik, sumak, isteğe göre susam, sarımsak, limon suyu ve rendesi, maydanoz, ve su/nohut suyunu homojen bir kıvam alana dek robotta çekin. Yumuşattığınız patlıcanı  ve ekmek kırıntılarını da karışıma ekleyerek köfte hamuru kıvamında bir karışım elde edene dek robotta çekmeye devam edin. 

Köfte hamurundan ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar yapıp yağlamış olduğunuz fırın tepsisine koyup önceden ısıttığınız fırına verin ve üzerleri kızarana dek pişirin. Yaklaşık 30 dakika kadar pişme süresi oluyor. Pişme sürecinin yarısında (yani yaklaşık 15 dk sonra) üzeri kızaran köftelerin diğer tarafını çevirmeyi unutmayın.
Fırından taze çıkmış köftelerinizi pesto sos ve domatesle süsleyerek servis edin.

1 yorum :

  1. How to register for online casino - KADANGPintar.com
    Online casino choegocasino is one of the safest and most secure places to play online 바카라 casino in India. The online kadangpintar casino is developed by the gaming

    YanıtlaSil