8.01.2015

Yeni yıl, yeni umutlar... Bir de Cevizli Ekmek


İtiraf etmeliyim, blogu son zamanlarda istemsizce 2. plana atmış durumdayım. Neden mi? Çünkü hayatımın dönüm noktası olacağını hissettiğim 30. yaşıma adım adım yaklaştığım şu günlerde, yıllar sonra daha sorumluluk sahibi ve daha kendinden emin bir şekilde ne istediğini bilen bir öğrenci oldum. Kolay mı sandınız? Kolay değil, inanın.

10lu, 20li yaşlarda öğrenciyken her şey kolay geliyor, aslında hayat çok çok daha kolay geliyor insana. Ne zaman ki iş hayatına atılıyoruz, ailemizden uzaklaşıp bambaşka hayatların parçası oluyoruz, işte o zaman anlıyoruz ki Hayat; peşinde koştukça, onu ciddiye aldıkça ödüllendiriyor bizi. Yani en azından bende böyle oldu. Maalesef hiçbir zaman dört ayak üstüne düşen şanslı insanlardan olamadım. :) Şimdilik bu durumdan şikayetçi de değilim. Tabi bir milli piyango filan çıksaydı fena mı olurdu? Maalesef bu sene amorti bile göremedik :)

2014 benim için inanılmaz bir yıldı. Aslında hala bile düşündükçe hayallerimin birkaçının gerçekleşmesinin bu yıla denk gelmesine inanamıyorum. Umarım 2015 de aynı şekilde güzel sürprizlerle dolu bir yıl olur, hem benim hem de sevdiklerim için... Bu yıl da her yılbaşında olduğu gibi tabii ki kendime bir "to-do-list" yaptım. Tahmin edebileceğiniz üzere bu listenin yıllar içinde değişmeyen tek bir maddesi var: kilo vermek:P  Diğer maddelerse şimdilik bana kalsın. Zamanı geldiğinde onları da yazıcam inşallah buraya... :)



Aylar aylar önce yapmış olduğum cevizli ekmek tarifini bir türlü yazma fırsatı bulamamıştım, kısmet bugüneymiş. Yani 2015'in ilk tarif yazısına. :)

Yoğurmadan Kolay Cevizli Ekmek

Malzemeler:

2 su bardağı un
1 su bardağı tam buğday unu
1 paket aktif kuru hamur mayası (10 gr)
1,5 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı bal
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı su (ılık su, yaklaşık 45-50 derece sıcaklıkta)
100 gr iri çekilmiş ceviz (1/2 su bardağı kadar)

Yapılışı:

Unları ve tuzu bir kapta karıştırın ve bir kenara koyun. Başka bir kaba ılık suyu (yaklaşık 45 derece, elinizi yakmayacak ılıklıkta-ne sıcak ne de soğuk olmaması gerekiyor-) ekleyip mayayı içine dökün. Maya aktifleşinceye kadar bir 3-5 dk bekleyin; daha sonra içine bal ve zeytinyağını da ekledikten sonra un karışımının yarısını bu sıvı karışıma yedirin ve tel çırpıcı ile çırpın. Unun geri kalan yarısını da ekleyerek bu sefer tahta kaşıkla, karışımın içine iyice yedirene kadar karıştırın. Karışımın bu aşamada homojen bir hamur kıvamına gelmesi gerekiyor. Cevizleri de yavaşça hamur karışımına tahta kaşık yardımı ile ekledikten sonra hamurun üzerini bir bezle kapatıp oda sıcaklığında mayalanması için bekletin. 30-40 dk içinde hamurun iki katına çıkması gerekli.

Standart boy baton ekmek kalıbının kenarlarını zeytinyağı ile hafifçe yağlayın. Mayalanmış hamuru yaklaşık 25 yumruk darbesi ile dövün ve kalıbın içine dökün. Hamur kalın ve yapışkan bir formatta olduğu için kalıba rahatlıkla yayılacaktır. Bu aşamada bir süre daha hamurun kabarması için oda sıcaklığında bekletmemiz gerekiyor. (Bir yarım saaat kadar.) 

Bu sırada fırınınızı 190 dereceye ayarlayın. Hamur kalıpta da güzelce mayalanıp kabardıktan sonra önceden 190 dereceye ayarlamış olduğunuz fırının orta kademesinde pişirin. Yaklaşık 45 dakikada üzeri kızarıncaya kadar pişmesi gerekiyor. Ekmeğimiz piştikten sonra bir 10 dk kadar soğumasını bekleyin ve kalıptan çıkarır çıkarmaz bir beze sararak sıcak sıcak servis edin. Ekmeği bezin içinde sakladığınız sürece tazeliğini 2-3 gün daha koruyacaktır.




1 yorum :

  1. Evdeki tam tahıl unla ne yapsam diye geze dolana aradığım tarifi buldum. Hazır hava da yağmurluyken deneyeceğim yarın. Teşekkürler!

    Özge

    YanıtlaSil