23.10.2014

Bulgurlu Taze Soğanlı Yeşil Mercimek


Edinburgh'a gelişimin 5. haftasındayım. Zaman ne kadar da hızlı geçiyor!

Bir o kadar da yavaş aslında... Çünkü sürekli sevdiklerimi ve Türkiye'de geçirdiğim güzel zamanları özlüyorum. Döndüğümde sevdiklerimle yapacağım aktiviteleri düşlerken buluyorum kendimi çoğu zaman. (Özellikle de ders sırasında :P) Böyle hüzünlü anlara düştüğümde tabii ki geleneksel bir yemek yapıp özlemi hafifletmek en kolay çözüm oluyor :)


Ne tuhaf değil mi? İstanbul'da da Avrupai ve Amerikanvari mutfaklara merak salmıştım. Burada ise sürekli mercimek köftesiydi, kısırdı, sarmaydı, normalde aklıma gelmeyecek hangi geleneksel Türk yemeği varsa canım çekiyor. Geçenlerde Türk malları satan bir market keşfedip bilindik Türk markalarından bir çay gördüğümde nasıl mutlu oldum anlatamam :) Aman Allah'ım! İyiden iyiye gurbetçi moduna mı giriyorum ne?  Tehlikeli! Neyse bu fırsatı değerlendirip sevgili blogumu birazcık geleneksel lezzetlerle donatırım ben de dimi ama?



Bulgurlu, Taze Soğanlı Yeşil Mercimek

(4 kişilik)

Malzemeler:

1 su bardağı yeşil mercimek
1 büyük boy kuru soğan (yemeklik doğranmış)
2 diş sarımsak (ince doğranmış)
3-4 adet taze soğan (ufak ufak doğranmış)
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım su bardağı bulgur
tuz, karabiber,kimyon,kuru nane
1 adet lime

Yapılışı:

Mercimeği iyice yıkadıktan sonra büyükçe bir tencerede, üzerine 2 parmak geçecek kadar su koyup pişirin. Mercimek hafiften pişmeye başladığında(tamamen yumuşamadan) doğranmış kuru soğan, taze soğan, sarımsak ve zeytinyağını ekleyin. Bu esnada tencerede en az 1 parmak kadar daha su kalması gerekiyor, kalmadıysa üzerine ekleyebilirsiniz.

Bu tarif geleneksel tariflerden biraz farklı çünkü soğanlar ve sarımsak mercimekle beraber pişiyor. Hem daha sağlıklı hem daha kolay hem de daha lezzetli bana göre.

Soğanlar hafiften öldüğünde yıkamış olduğunuz bulguru ekleyin, birer tutam, tuz, karabiber, nane ve kimyon ile tatlandırın. Kimyonunu bol koymanızı tavsiye ederim. Yeşil mercimekle inanılmaz yakışıyor. Bulgular da 5 dakikada yumuşayacaktır. Tencerenin altını kapatıp, sıcakken yemeğe bir adet lime'ın suyunu sıkın. Lime yoksa limon da olur, ya da bu kısmı atlayabilirsiniz damak zevkinize göre. Kimyon, mercimek ve lime otantik bir hava katıyor bu yemeğe. Yanında yoğurt ve salata ile bolca ve gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun! :)




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder