5.11.2014

Remember remember the 5th of November...


V for Vandetta filmini izleyenler bilir. 17. yüzyılda İngiltere Parlamentosunu uçurmak için düzenlenen barut komplosunda Guy Fawkes adlı bir asker görevlendirilmişti ve tam binayı havaya uçuracağı gün yani 5 Kasım günü, yakalanmıştı. İngilizler o günden beri her sene İngiltere'nin bu komplodan kurtuluşunu kutluyormuş havai fişeklerle ve yakılan barut fıçılarıyla.. Bugün yeni bir şey daha öğrendim! :)

Akşam da Calton Hill'e şu kutlamalar nasılmış bakalım diye izlemeye gittik. Aman ne kalabalık! Çoğu bizim gibi meraklı öğrencilerdi tabii ki, İskoç yerlilerden bir tanesinin bile orada olduğunu zannetmiyorum. Calton Hill'in manzarasına bayılıyorum ama, bir de gece manzarasını da görmek için gittim biraz da. Biraz uzaktan ardı ardına atılan havai fişekten başka bir coşkusu olmadı bu gecenin benim için, bir de Calton Hill'in eşsiz gece manzarası tabii ki...

Bugünü ben de gerçekten unutmayacağım çünkü Edinburgh'un gerçek soğuğuyla ilk kez bugün tanıştım. Bere taktığım halde saçlarımın açıkta kalan kısmını ellediğimde ellerimin üşümesi gibi garip durumlarla karşılaştım odaya geldiğimde. Bu kış çok fazla çorba tarifi yazacağım gibi duruyor. Sanırım tatilde eve gittiğimde de ilk işim tarhana getirmek olacak! :)


Dün akşam elde kalan malzemelerimle yapmış olduğum müthiş çorbanın tarifini yazmaya pek niyetim yoktu aslında, ama o kadar lezzetli olunca herkesle paylaşmam gerekmeli diye düşündüm. Bizim yurttaki Avustralyalı kız da biraz tadına baktı ve çok beğendi. Eh bana da tarifi yazmak kaldı işte...


Tarhunlu Mantarlı Kara Lahana Çorbası 

Malzemeler:

(2 kişilik)

2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet orta boy kuru soğan (yemeklik doğranmış)
2 diş sarımsak (ince doğranmış)
4-5 adet kültür mantarı (ince boylamasına doğranmış)
250 gr kara lahana (2-3 cm. lik şeritler halinde kesilmiş)
1 avuç kadar taze tarhun yaprağı
tuz, karabiber

Yapılışı

Zeytinyağını orta boy bir tencerede ısıtın. Soğan ve sarımsakları ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirin. Daha sonra mantarları ekleyip mantarlar da iyice yumuşayıcaya kadar çevirin. Mantarlar piştikten sonra karalahanayı ekleyip 1-2 dakika daha çevirip, üzerine 2 parmak üzerini geçecek kadar su ekleyin ve karışımı kaynatın. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısıp, 2-3 parçaya böldüğünüz tarhun yapraklarını da ekleyip çorbanızı pişmeye bırakın. 20 dk kadar pişme süresi oluyor. Karalahana ve mantar yenilecek kıvama geldiğinde pişmiş demektir.


Soğuk kış gecelerinde içinizin ısınması dileğiyle..

1 yorum :

  1. Kış gecelerinde sıcacık içilen çorba nefis olur..
    Bilmem nedendir belkide İzmirde kışı çok fazla hissetmediğimiz içindir kış mevsini çok seviyorum..
    Elinize sağlık değişik bir çorba tarifi itiraf edeyim tarhun yaprağını ilk defa duyuyorum..
    Bu arada bloğunuzun ismini pek sevdim bloğunuzu takibe aldım benim bloğumada beklerim..

    YanıtlaSil