19.12.2013

Mor Havuç Çorbası


Mor havuç, şalgam suyunun ana maddesi. Şalgam suyunu apayrı severim. Babam küçükken bol bol şalgam iç ki bağışıklık sistemin güçlü olsun diye diye bu garip içeceği sevdirdi bana. Rakıyla da iyi gidiyor ama :) Gerçi piyasada satılan şişedeki şalgam suları katkı maddeleri içerdiği için ben pek tercih etmiyorum. İlerleyen zamanlarda ev yapımı şalgam suyu tarifini de güzelce yazarım buraya. Evet genel kanının aksine şalgam suyu şalgam yerine bu inanılmaz güçlü antioksidan kaynağı sebzeden yapılıyor. Görüntüsü çok korkutucu olsa da vitamin yönünden de oldukça zengin bir sebze mor havuç. E tabi sağlıklı ve kaliteli yaşam için sağlıklı beslenmek de şart. Gelelim tarifimize..



Malzemeler (2 kişilik) 


1 yemek kaşığı zeytin yağı
4 adet arpacık soğan (ince halkalar halinde doğranmış)
1 sap taze biberiye (Yapraklarını saptan ayırıp ince doğrayın)
1 cm taze zencefil (küp küp doğranmış)
1 büyük diş sarımsak (ince ince doğranmış)
yarım çay kaşığı kişniş tohumu (hani şu yuvarlak açık renk olanlar)
2 adet orta boy mor/siyah havuç (halka halka doğranmış)
1 su bardağı sebze stok
3 su bardağı su
tuz, karabiber, balsamik sirke tatlandırmak için


Hazırlanışı

1 yemek kaşığı zeytinyağını orta boy çorba tenceresinde hafif kızdırın. arpacık soğanları hafif kahverengileşinceye kadar zeytinyağında ara ara karıştırarak kavurun. Daha sonra ince halka şeklinde doğranmış havuçları atıp 5 dk kadar kavurun. Ardından sarımsak, zencefil, biberiye ve kişniş tohumlarını da katıp birazcık daha kavurduktan sonra sebze stok ile suyu döküp, tencerenin kapağı açık olacak şekilde kaynayıncaya kadar yüksek ateşte pişirin.



Kaynadıktan sonra ateşi biraz kısın, bir tutam tuz ve karabiber ekleyip, tencerenin üzerine yarım kapak örterek havuçlar yumuşayıncaya kadar biraz daha pişirin. Havuçlar çok da yumuşamasın hafif yoğunluk da olsun çorbamızda. Piştikten sonra bir 10 dk soğumasını bekleyip blenderdan geçirin, pürüzsüz bir hale gelsin. Daha sonra bir 10 dk daha pürüzsüz halde pişirip, servis edebilirsiniz. Balsamik sirke ile tatlandırın. Çok lezzeli bir aroma veriyor.

Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder